China ar putea da lovitura pe piața energiei: de ce e atât de special acest reactor pe care vrea să-l construiască

de: Ciprian Ioana
26 07. 2021

China are ambiții mari și vrea să construiască primul reactor nuclear ”curat”. Iată despre ce e vorba.

China vrea să construiască primul reactor nuclear care să nu pună sub semnul întrebării impactul asupra mediului. E vorba de o facilitate care ar urma să nu folosească apa pentru răcire. E un prototip de reactor nuclear cu sare topită, care funcționează mai degrabă pe toriu lichid decât pe uraniu.

Autoritățile de la Beijing insistă că va fi mai sigur decât reactoarele convenționale, deoarece toriul se răcește rapid și se solidifică la contactul cu aerul. Aceasta înseamnă că pentru orice posibilă eliberare, radiația va intra în mediu mult mai puțină decât cu o scurgere din reactoarele convenționale.

China, primul reactor nuclear curat

Oficialii chinezi se așteaptă ca prototipul reactorului să fie prezentat chiar luna viitoare, iar testele sale să înceapă în septembrie.

Deoarece acest tip de reactor nu necesită apă, acesta poate lucra în regiuni deșertice. Primul reactor comercial, care urmează să fie construit până în 2030, va fi situat în Wuwei. Guvernul chinez intenționează să construiască mai multe reactoare în deșertele și câmpiile slab populate din vestul Chinei.

Aceștia participă la misiunea de centură și drum rutier din China, un program global de investiții în care China va investi în infrastructura a 70 de țări. E un proiect cunoscut sub numele de Noul Drum al Mătăsii.

Reactoarele, cred unii cercetători, oferă avantaje mari în termeni de eficiență, flexibilitate și economie. În opinia lor, pot juca un rol important în tranziția către energia curată. Oamenii de știință prezic că reactoarele la scară mică vor deveni răspândite în următorii câțiva ani.

„Intrarea pe piața energiei nucleare a devenit deja strategia guvernamentală și exporturile de energie nucleară ne vor ajuta să ne optimizăm comerțul de export și să eliberăm capacitatea de producție internă de înaltă tehnologie ”, a declarat Wang Shoujun, membru al Comitetului permanent al Conferinței consultative politice a poporului din China (CPPCC), un organism consultativ politic care acționează ca o legătură între guvernul chinez și partenerii de afaceri.